luni, 7 iunie 2010

Filme preferate


IF ONLY: Sam si Ian sunt impreuna de ceva timp. Locuiesc impreuna in Londra, ea este cantareata iar el, om de afaceri. Nu au parte de o zi prea grozava, apar tot felul de lucruri care le strica ziua. Mai mult, la sfarsitul zilei taxiul in care se urca Samantha este implicat intr-un accident, iar aceasta moare. A doua zi insa, lui Ian i se ofera sansa se repare totul, caci intamplarile se repeta, de aceasta data in mod aleatoriu. Astfel, el reuseste sa traiasca clipe de neuitat alaturi de iubita lui, insa nu va putea opri inevitabilul, care acum s-a intors pe dos.





Coyote Ugly :O comedie romantica despre o tanara fata de 20 de ani pe nume Violet Sanford ce merge in New York pentru a-si implinivisul de a deveni compozitoare de melodii. Violet isi gaseste o slujba de "zi" ca barmanita la un club de noapte numit: Coyote Ugly. Coyote Ugly a devenit cel mai cautat bar din oras, datorita angajatelor sale: o echipa de femei sexy, si descurcarete care provoaca clientela, comportandu-se fiecareintr-un stil caracteristic.



The Notebook:Allie Hamilton si Noah Calhoun, personajele principale ale unei carti pe care un batran vine in fiecare zi sa o citeasca unei femei internata intr-un azil, se intalnesc la un carnaval si se indragostesc. Povestea lor de dragoste este plina de peripetii, incepand cu dezacordul parintilor lui Allie de a fi impreuna cu Noah. Vazand ca nu se pot impune in fata tinerilor, parintii hotarasc ca familia sa se mute din oras. Neprimind nici un semn din partea lui Noah, Allie vrea sa se casatoreasca cu Lon, un soldat american, dar nu inainte de a merge sa-l vada pentru ultima data pe Noah. Acum este momentul in care trebuie sa decida ce va face in continuare, simtind ca dragostea dintre ea si Noah e la fel de puternica chiar si dupa atatia ani.

Arta ecleziastica si cea laica

Din influentele autohtone si influentele din afara tarii noastre a rezultat un stil original al artei noastre. Cele mai originale creatii au imbogatit tezaurul tarii noasrte. Arta romaneasca a suferit influente bizantine, gotice incepand cu secolul al XIII – lea, iar influentele renascentiste apar cu cateva secole mai tarziu.

Arhitectura laica si religioasa a reprezentat unul dintre cele mai importante domenii si a folosit ca materiale de constructie piatra, lemnul sau caramida. Cetatile Bran, Hunedoara, Turnu, Giurgiu, Neamt si multe altele au dispus de soliditate si prestanta. Confort vom gasii la Arges, Targoviste, Bucuresti, Suceava si Iasi. Datorita faptului ca nobilii au dorit tot mai mult sa-si marcheze teritoriile au aparut din ce in ce mai multe castele nobiliare si palate in Transilvania si castele si conacele boieresti in Tara Romaneasca si Moldova.

In Evul Mediu au fost inaltate numeroase lacase de cult, in stiluri foarte diverse cum ar fi urmatorul:

Stilul romanic se regaseste la biserica de la Radauti si in biserica Sfantul Mihail din Cisnadie. Cele mai frumoase monumente in stil bizantin sunt bisericile Sfantul Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges si cea a Manastirii Cozea. Stilul gotic s-a concretizat in arhitectura castelului Huniazilor si a Bisericii Negre din Brasov. Stilul moldovenesc s-a nascut in secolul XVI si a relizat adevarate capodopere precum bisericile de la Voronet, Humor, Moldovita si multe altele care au ca si caracteristica picturile exterioare.

Multe au fost facute in domeniul arhitecturii in timpul domniilor lui Vasile Lupu, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.

Strans legata cu arhitctura sculptura a fost realizata in piatra si lemn. In acest domeniu s-a remarcat epoca brancoveneana. Picturile s-au dezvoltat mai mult in preajma manastirilor unde se pictau icoane.

Cetatiile – caracteristici ale cetatilor:

  • Erau situate pe culmi inalte sau inconsurate cu apa

  • Erau inconjurate de ziduri groase si dispuneau de un pod

  • Turnul de observare putea prevenii locuitorii cetatii venirea inamiciilor.

  • Puteau adapostii de obicei toata populatia din jur – in caz de atac aceasta se refugia aici.

  • Avea in interior fantani si era aprovizionata cu o cantitate mare de hrana pentru situatii critice

  • In general inauntru se adaposteau marii boieri.

Manastirea Sucevita are caracteristici apropiate cu cele ale unei cetati fiind inconjurata de ziduri si turnuri de aparare. Aceasta este situata inntr-o zona de deal, dar nu pe culmeaunui deal cum ar fi normal la o cetate – sa fie asezata pe culmi inalte. Inauntru manastirea adaposteste chiliile calugarilor si incaperi pentru depozite sau ateliere.

Pentru caracteristicile unei cetati putem da exemlu Cetatea Hotin la care putem observa turnurile de aparare, zidurile masive, asezarea pe culmi foarte inalte si un interior foarte incapator.

Imperiul roman

Imperiul Roman este termenul utilizat, în mod convenţional, pentru a descrie statul roman în secolele de după reorganizarea sa din ultimele trei decenii î.Hr., sub Octavian (Caesar Augustus). Ultimul împărat din Italia a fost detronat în 476, dar, pe atunci, regiunile din estul imperiului erau administrate de un alt împărat, ce se afla la Constantinopol. Imperiul Roman de Răsărit (Bizantin) a continuat să existe, deşi îşi micşora încet-încet teritoriul, până la dispariţia sa efectivă, în 1453, când Constantinopolul a fost cucerit de otomani. Statele succesoare din vest (Regatul Franc şi Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană) şi din est (ţaratele ruse) foloseau titluri preluate din practicile romane chiar şi în perioada modernă.

Influenţa Imperiului Roman în limbă, guvernare, drept, arhitectură, precum şi în multe alte aspecte ale vieţii de zi cu zi devine inevitabilă.

Pictura romana

Din pictura romana anterioara sec II ien singurele opere cunoscute sunt cateva scene funerare si o serie de portrete pe lemn.

Dar pe la mijlocul aceluias secol peretii unor case din Pompei si din Herculanum aproape singurele localitati in ale caror ruine se gasesc urme ale picturii romane erau decorate cu panouri de stuc in asa fel colorate incat sa imite marmura. Abia un secol mai tarziu apar adevarate picturi. In interioarele caselor din Pompei si Herculum gasim copii dupa modelele grecesti si executate de pictori greci:scene din natura sau din interior, peisaje conventionale, arhitecturi fantastice subiecte mitologice sau legendare,pictura de gen, natura moarta, precum si o delicata ornamentatie cu motive florale.

In pictura romana se noteaza o preferinta insistenta pentru pictura "de gen " si pentru peisaj.Picturii de gen i apartin scenele de viata cotidiana, narate cu un gust viu pentru anecdotic si detaliichiar si in frescele mitologice din Pompei. In aceasi categorie intra si compozitiile cu animale sau vegetale comestibile asa numita natura moarta. Peisajul isi face aparitia intre anii 50-40 ien in decoratiunile murale sau in mozaicurile unor vile din Roma Pompei etc.

Adeseori pictura romana de peisaj include si elemente arhitectonice:numeroase exemple se intilnesc in pictura pompeiana in compozitiile cu caracter idilic sau sacral.

O arta preferata in mod deosebit de romani si foarte raspandita in intregul imperiu a fost mozaicul. Pina in sec II en mozaicurile romane erau lucrate aproape exclusiv in alb- negru; dar din sec urmator mozaicurile policrome incep sa acopere pavimentul, peretii si plafonul vilelor. Marele mozaic opera elenistica din sec II reprezentand batalia lui Alexandru Macedon este capodopera geniului; gasit intr-o vila din Pompei apartine acum Muzeului National din Napoli. Complexele mozaicale din Acuila si uriasul complex de o mare varietate tematica si o exceptionala executie artistica din Piazza Armerina (Sicilia sec IV e.n.); mozaicurile din bisericile paleocrestine din roma (S.Costanza, S.Maria Maggiore) si in special cele din Ravenna din secolele V si VI (mausoleul Galiei Placida, S. Vitale) sunt monumentele genului universal cunoscute.