luni, 7 iunie 2010

Pictura romana

Din pictura romana anterioara sec II ien singurele opere cunoscute sunt cateva scene funerare si o serie de portrete pe lemn.

Dar pe la mijlocul aceluias secol peretii unor case din Pompei si din Herculanum aproape singurele localitati in ale caror ruine se gasesc urme ale picturii romane erau decorate cu panouri de stuc in asa fel colorate incat sa imite marmura. Abia un secol mai tarziu apar adevarate picturi. In interioarele caselor din Pompei si Herculum gasim copii dupa modelele grecesti si executate de pictori greci:scene din natura sau din interior, peisaje conventionale, arhitecturi fantastice subiecte mitologice sau legendare,pictura de gen, natura moarta, precum si o delicata ornamentatie cu motive florale.

In pictura romana se noteaza o preferinta insistenta pentru pictura "de gen " si pentru peisaj.Picturii de gen i apartin scenele de viata cotidiana, narate cu un gust viu pentru anecdotic si detaliichiar si in frescele mitologice din Pompei. In aceasi categorie intra si compozitiile cu animale sau vegetale comestibile asa numita natura moarta. Peisajul isi face aparitia intre anii 50-40 ien in decoratiunile murale sau in mozaicurile unor vile din Roma Pompei etc.

Adeseori pictura romana de peisaj include si elemente arhitectonice:numeroase exemple se intilnesc in pictura pompeiana in compozitiile cu caracter idilic sau sacral.

O arta preferata in mod deosebit de romani si foarte raspandita in intregul imperiu a fost mozaicul. Pina in sec II en mozaicurile romane erau lucrate aproape exclusiv in alb- negru; dar din sec urmator mozaicurile policrome incep sa acopere pavimentul, peretii si plafonul vilelor. Marele mozaic opera elenistica din sec II reprezentand batalia lui Alexandru Macedon este capodopera geniului; gasit intr-o vila din Pompei apartine acum Muzeului National din Napoli. Complexele mozaicale din Acuila si uriasul complex de o mare varietate tematica si o exceptionala executie artistica din Piazza Armerina (Sicilia sec IV e.n.); mozaicurile din bisericile paleocrestine din roma (S.Costanza, S.Maria Maggiore) si in special cele din Ravenna din secolele V si VI (mausoleul Galiei Placida, S. Vitale) sunt monumentele genului universal cunoscute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu